Cukrzyca ciążowa cz. 2


Cukrzyca ciążowa, brzmi jak wyrok. Właściwie podczas wizyty w szpitalu i po smaku posiłków cukrzycowych tam podawanych, tak właśnie myślałam, ale skoro już zdiagnozowano mi tą dolegliwość, postanowiłam zasięgnąć opinii dietetyka. W szpitalu oczywiście, nikt nie uraczył mnie informacją, co mogę, a czego nie mogę jeść. 
Tak wyglądał przykładowy posiłek w szpitalu:



W związku z tym, dzielę się tabelą udostępnioną przez moją Panią dietetyk. 


Produkty i potrawy
Zalecane
Przeciwwskazane
Napoje
Woda przegotowana, wody mineralne niegazowane,
herbata bez cukru,
kawa zbożowa,
soki z warzyw ubogowęglowodanowych, 
napoje z warzyw bez cukru,
napoje z kwaśnego mleka  i warzyw bez cukru,
napoje z serwatki i warzyw bez cukru.
Wszystkie napoje słodzone cukrem,
kakao naturalne,
mocna kawa,
napój z owoców i śmietanki,
tłuste mleko,
napoje alkoholowe,
soki owocowe z cukrem,
lemoniada,
coca- cola,
pepsi,
wody mineralne gazowane
Pieczywo
Chleb razowy graham,
chleb pełnoziarnisty,
 chleb chrupki
Wypieki z dodatkiem tłuszczu, chleb na miodzie,
pieczywo delikatesowe z dodatkiem karmelu,
bułki maślane,
biszkopt z cukrem,
babki drożdżowe,
ciasta kruche,
ucierane
Dodatki do pieczywa
Chude wędliny,
szynka,
polędwica drobiowa,
pasty z mięsa i warzyw,
ryby morski chude gotowane, wędzone,
jaja faszerowane bez żółtek,
ser twarogowy chudy,
chudy serek homogenizowany, margaryny niskotłuszczowe w kubkach
Tłuste wędliny,
kiszka,
parówki,
konserwy mięsne,
pasztetowa,
salceson,
miód,
dżemy,
marmolady,
konfitury,
jaja- żółtka,
tłuste sery podpuszczkowe, tłuste sery twarogowe,
sery topione
Zupy i sosy gorące
Jarzynowe z warzyw ubogowęglowodanowych, czyste,
pomidorowa,
grzybowa,
czerwony barszcz,
koperkowa,
kalafiorowa,
zupa z maślanka,
serwatką,
cytrynowa,
barszcz czerwony zabielany,
żurek,
kapuśniak,
ryżowa, 
krupnik,
rosół jarski,
zupy podprawiane jogurtem, kefirem.
Sosy na wywarach z warzyw, np.: pietruszkowy, koperkowy, pomidorowy, potrawkowy, grzybowy, chrzanowy, cytrynowy, mleczny
Zupy esencjonalne np.: na tłustych wywarach mięsnych, zagęszczone zasmażkami, z dużą ilością śmietany, owocowe z cukrem.
Sosy zawiesiste, tłuste, esencjonalne, słodkie
Dodatki do zup
Ryz pełnoziarnisty,
grzanki,
kasze,
makaron nitki,
lane ciasto na białku
Duże ilości pieczywa, makaronów,
kasz,
grochu,
fasoli,
groszek ptysiowy,
kluski francuskie, biszkoptowe na jajach
Mięso, drób, ryby
Mięso chude,
cielęcina,
młoda wołowina,
jagnię,
królik,
kurczak,
chude ryby,
potrawy gotowane,
duszone bez tłuszczu,
pieczone w pergaminie, foli
Tłuste gatunki mięsa: wieprzowina,
baranina,
podroby,
gęsi,
tłuste ryby:
węgorz,
łosoś,

potrawy nasiąknięte tłuszczem : smażone,
pieczone tradycyjny sposób
Potrawy półmięsne i bezmięsne
Budynie z mięsa i warzyw,
z sera,
warzywa faszerowane
Potrawy z dodatkiem cukru: knedle,
naleśniki,
pierogi z cukrem,
potrawy smażone
Tłuszcze

Smalec,
słonina,
łój,
margaryny twarde
Warzywa
O zawartości węglowodanów
od 0,0,5%: rzodkiewka,
sałata,
cykoria,
ogórki,
rabarbar,
szczypiorek,
szparagi,
szpinak,
grzyby,
boćwina,
brokuły,
cebula,
kabaczek,
kalafior,
pomidory,
szczaw,
papryka w postaci gotowanej,  z ,,wody”,
sałatek,
surówek z dodatkiem oleju lub majonezu na białkach
Stare, surówki i warzywa gotowane z dodatkiem dużej ilości majonezu, śmietany, żółtek, cukru
Ziemniaki

Puree, smażone z tłuszczem, frytki
Owoce
Grejpfruty- zielone- wpływają na zmniejszenie glukozy we krwi)
Owoce w syropach,
kompoty z cukrem,
galaretki ze śmietaną,
daktyle,
rodzynki
Desery
Kompoty,
kisiele,
galaretki,
leguminy z serka homogenizowanego,
owoce z serkiem,
jabłka,
pieczone z piana z białka, 
sernik na zimno
Wszystkie desery z cukrem, miodem:
galaretki kremy,
kompoty,
leguminy,
marmolady,
wszystkie produkty z dużą zawartością tłuszczu:
ciasta,
pączki,
tory,
faworki,
orzechy,
chałwa,
czekolada
Przyprawy
Łagodne jak:
sok cytrynowy,
kwas cytrynowy,
koperek,
zielona pietruszka,
czosnek,
cebula czerwona,
jarzynka,
Vegeta,
kminek,
majeranek,
tymianek,
bazylia
Bardzo ostre:
pieprz,
papryka,
ostra musztarda,
ocet,
chili























































































































































Poza tym posiadam jeszcze dietę przez nią ułożoną dla siebie, ale niestety nie jestem upoważniona do udostępniania. Jednak mogę się podzielić przepisami na niektóre potrawy.
Moim ulubionym jest Sałatka z awokado


                           
Składniki:   Awokado- 50g
Jaja- 100g
Ogórek-100g
Kiełki 50g
Mandarynki-150g

Awokado pokroić w plastry, jaja w ćwiartki, ogórka w  półplastry, a mandarynki w mniejsze cząstki. Wszystko razem wymieszać razem z  kiełkami. Doprawić do smaku.

Bardzo lubię też:

Łazanki
Składniki:    Makaron (suchy) – 80g                                    
Kapusta kwaszona- 130g                                 
Szynka z indyka- 30g     Cebula- 20g
Olej- 5g (1 łyżeczka)

Makaron ugotować. Kapustę również ugotować. Szynkę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Wszystkie składniki razem wymieszać i doprawić do smaku.

Zalecane jest, aby jeść wszystko jak najmniej przetworzone.

Wszystko pyszne, ale nadal marzę o wielkim deserze lodowym!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mom Vet , Blogger